depression.jpgΤο πρόβλημα της Κατάθλιψης
Όταν  πάρεις σταθερή απόφαση να εφαρμόζεις τις παρακάτω  8 οδηγίες, με την πάροδο του χρόνου  θα δυναμώνεις πνευματικά και οι επιθέσεις του Σατανά δεν θα σε καταβάλουν τόσο όσο στην αρχή. 
Βήμα 1: Λατρεία του Θεού. Προσήλωνε την ψυχή σου στη  μεγαλειότητα  του Θεού. Ψάλλε κάποιον ύμνο ή άκου κάποια ευλογημένη μουσική. Μην κάθεσαι άπραγος. «Μεγαλύνατε τον Κύριο». Όταν υψώνεται ο Θεός, όλα τα άλλα φαίνονται πιο ασήμαντα μπροστά στη λατρεία του Παντοδυνάμου.
Βήμα 2.  Μελέτη  των Γραφών. Ο λόγος του Θεού είναι πανίσχυρος. Αλλάζει τις απόψεις που έχουμε αναφορικά με τις αξίες που δίνουμε σε γήινα πράγματα. Μας παρηγορεί: “ Αυτή είναι η παρηγοριά μου στη θλίψη μου, ότι ο λόγος σου με ζωοποίησε”. (Ψαλμοί 119/50).
Βήμα 3.     Προσευχή. Άνοιγε την καρδιά σου στον Θεό. Πες Του όλα όσα νιώθεις σαν μικρό παιδί . Η προσευχή μάς δυναμώνει. «Την ημέρα που έκραξα, με εισάκουσες· με ενίσχυσες με δύναμη μέσα στην ψυχή μου».
Μας δίνει ειρήνη. Ο Θεός προτρέπει: « Μη μεριμνάτε για τίποτε· αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματά σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου της προσευχής και της δέησης. Και η ειρήνη του Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού».  Φιλιππησίους 4/6,7.
Βήμα 4.  Υπηρεσία. Βρες ένα πόστο να υπηρετείς. Όπως λένε: «Η οκνηρία  είναι το εργαστήριο του διαβόλου». Μια παλιά παροιμία λέει: «Παραπονέθηκα ότι δεν είχα καινούρια παπούτσια, μέχρι που είδα κάποιον που δεν είχε πόδια». Κοιτάζοντας τις ανάγκες των άλλων, γλυτώνεις από την παγίδα να εγκλωβίζεσαι  στα δικά σου προβλήματα
Βήμα  5.  Έλεγχε τις σκέψεις σου. «Τα άνω ζητάτε, όπου είναι ο Χριστός καθισμένος στα δεξιά του Θεού».  (Κολοσσαείς 3/1). « Όσα είναι αληθινά, όσα [είναι] σεμνά, όσα [είναι] δίκαια, όσα [είναι] καθαρά, αυτά να συλλογίζεστε». (Φιλιππησίους 4/8).
 Βήμα 6.  Πλήρωση με Άγιο Πνεύμα. Να γεμίζεις με το Άγιο Πνεύμα.  «Γίνεστε πλήρεις με το Πνεύμα». (Εφεσίους 5/18)
 Βήμα 7. Περπάτημα κατά το Πνεύμα. Περπάτα σύμφωνα με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος. Μη δίνεις τόπο στο Διάβολο. Ομολόγησε κάθε γνωστή αμαρτία.
Βήμα  8. Να αναπαύεσαι επί τον Κύριο. «Αναπαύου στον Κύριο, και πρόσμενε Αυτόν».  (Ψαλμός 37/7) Ο Ιησούς είπε: «Ακόμα και οι τρίχες στο κεφάλι σας είναι αριθμημένες».(Ματθαίος 10/30)
  Μεταφορά από τα Αγγλικά       
 
                  ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Η κατάθλιψη, όπως λέει η ιατρική επιστήμη, σαν επιδημία χτυπά πάρα πολλούς. Είναι μια πολύ ύπουλη αρρώστια. Κάθε φορά λοιπόν που θα νιώθεις κάποια απογοήτευση να σε κυριεύει ή κάποια συναισθήματα και              σκέψεις να σε ταράζουν ανεξέλεγκτα, θυμήσου αυτά τα 8 ΒΗΜΑΤΑ.  Αντί να κάθεσαι παθητικά,  ευχαρίστησε τον Θεό για τις αναρίθμητες ευεργεσίες Του στο παρελθόν και στο παρόν. Πες:
Κύριε,
Και τώρα είσαι ο Ίδιος. Αρνούμαι να δώσω τόπο στις απαισιόδοξες σκέψεις που σίγουρα ο Εχθρός μού βάζει. Στηρίζω την ελπίδα μου σε Σένα, στις υποσχέσεις Σου. Κοιτάζω στο Σταυρό. Εκεί βλέπω την  ανεκδιήγητη αγάπη Σου. Ελευθέρωσέ με από τους φόβους μου. Στον Ουρανό με περιμένει ασύλληπτη δόξα και χαρά. Η Χάρη Σου στην αδυναμία μου ας με δυναμώσει.
Είχα ακούσει για μια  πιστή, κατάκοιτη στο κρεβάτι του πόνου  που επί δεκαετίες, αλληλογραφούσε με  περίπου 200 ιεραποστόλους μια φορά το χρόνο. Έτσι εύρισκε χαρά και κουράγιο στους πόνους και στα  βάσανά της. Ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα και μια απόδειξη της χάρης του Θεού που δυναμώνει και την πιο αδύνατη ψυχή.
Τέλος, αγαπητή ψυχή, «πάντα να χαίρεσαι, αδιάλειπτα να προσεύχεσαι, για όλα να ευχαριστείς».   (Α΄ Θεσσαλονικείς 5/16-18). Αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Μην ξεχνάς ότι Αυτός σ’ αγαπάει κι  ό, τι  σχέδιο έχει για σένα είναι για το καλό σου. Έτσι η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ θα βρει την πόρτα σου σφαλισμένη,             κι όσο κι αν προσπαθεί το πονηρό πνεύμα να τη διαρρήξει, θα αποτύχει. Δόξα στον Θεό! Αλληλούια!!
Δοκίμασε με πίστη ταπεινά και θα δεις πόσο θα δυναμώσεις πνευματικά. Διατήρησε αυτές τις θέσεις κάθε μέρα. Είναι φάρμακα αποτελεσματικά!
 

 

 «Δεν ακούς, θυγατέρα μου; Μη πας να σταχυολογήσεις σε άλλο χωράφι ούτε να φύγεις από εδώ, αλλά μένε εδώ (Ρουθ2:8)                  Είναι επίκαιρο να δούμε στην ιστορία της Ρουθ, της Μωαβίτισσας,ένα  ζωντανό παράδειγμα της σχέσης της λυτρωμένης ψυχής, ως Νύφης,  με τον Ουράνιο Νυμφίο. Μετά από τις πικρές περιπέτειές της, η Ρουθ, χήρα του Μααλών, επιλέγει να επιστρέψει  από την ειδωλολατρική της πατρίδα στη  Βηθλεέμ, (που σημαίνει σπίτι ψωμιού) μαζί με την Εβραία πεθερά της τη Ναομή. Ξένη, ανάμεσα σε ξένους, χωρίς πόρους ζωής, παρακαλεί την πεθερά της να πάει σε κάποιο χωράφι, να μαζέψει απ’ τους θεριστές, τα πεσμένα απ’ αυτούς στάχυα, για να φάνε. Πού να φανταζόταν όμως τι έκπληξη την περίμενε εκείνη τη μέρα! Τι συνέβηκε; Εκεί που σκεπτική μάζευε δειλά – δειλά τα πεσμένα στάχυα, ξαφνικά ακούει κάποιος να τη φωνάζει προσωπικά και να την αποκαλεί «θυγατέρα μου»! Να της λέει τα πιο γλυκά λόγια που ποτέ άκουσαν  τα αυτιά της! Είναι η φωνή του ιδιοκτήτη του χωραφιού, του Βοόζ.  Ακολουθεί μια συγκλονιστική στιχομυθία ανάμεσα τους: «Θυγατέρα μου, μην πας σε άλλο χωράφι ούτε να φύγεις από εδώ, αλλά μένε εδώ με τα κορίτσια μου… Και όταν διψάσεις, πήγαινε στα αγγεία, και πίνε απ' ό, τι αντλήσουν οι νέοι                                                             Στην απρόσμενη αυτή συνάντηση και στα γεμάτα αγάπη λόγια του άρχοντα, πέφτει η Ρουθ  μπρούμυτα και τον προσκυνάει. Συγκινημένη τον ρωτάει: «Πώς εγώ βρήκα χάρη στα μάτια σου, ώστε να λάβεις πρόνοια για μένα, ενώ είμαι ξένη;»  Της αποκαλύπτει ο Βοόζ ότι  ήδη γνώριζε όλο το ιστορικό της:"Μου αναγγέλθηκαν όλα όσα έκανες στην πεθερά σου μετά τον θάνατο του άνδρα σου· και ότι άφησες τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, και τη γη της γέννησής σου, και ήρθες σε λαό που πριν δεν γνώριζες·ο Κύριος να ανταμείψει το έργο σου, και ο μισθός σου να είναι πλήρης από τον Κύριο τον Θεό τού Ισραήλ, κάτω από τις φτερούγες του οποίου ήρθες να σκεπαστείς."  "Ας βρω χάρη στα μάτια σου, κύριέ μου· επειδή με παρηγόρησες, και επειδή μίλησες με ευμένεια στη δούλη σου, αν κι εγώ δεν είμαι ούτε σαν μια από τις θεραπαινίδες σου." Η πρώτη αυτή  συγκλονιστική γνωριμία της Ρουθ με το Βοόζ θα σημαδέψει  την αρχή μιας σχέσης, που θα συνεχιστεί μ’ ένα crescendoαλληλοεκτίμησης και αληθινής αγάπης, που φωλιάζει σε καρδιές πιστών, οι οποίες θέλουν να ενώσουν τη ζωή τους σε γάμου κοινωνία προς δόξα Θεού. Αξίζει, όμως, να δούμε τις δύο στιχομυθίες που μεσολάβησαν. Η μία ανάμεσα στη Ναομί και στη Ρουθ:"Θυγατέρα μου, να μη ζητήσω ανάπαυση σε σένα για να ευημερήσεις;  Και, τώρα, μήπως ο Βοόζ δεν είναι από τη συγγένειά μας; Λούσου, λοιπόν, και αλείψου, και ντύσου τη στολή σου, και κατέβα στο αλώνι … κι ενώ πλαγιάζει, παρατήρησε τον τόπο όπου πλαγιάζει, και αφού έρθεις, σήκωσε το σκέπασμα από τα πόδια του, και πλάγιασε· κι εκείνος θα σου πει τι να κάνεις."

 "Όλα όσα μου λες θα τα κάνω." Και η άλλη στιχομυθία έγινε ανάμεσα στο Βοόζ και τη Ρουθ, ενώ η Ρουθ βρισκόταν κάτω από το σκέπασμά του.

"Ποια είσαι εσύ;"  "Εγώ, η Ρουθ, η δούλη σου ˙ άπλωσε, τις φτερούγες σου επάνω στη δούλη σου, επειδή είσαι ο πιο κοντινός συγγενής μου." "Ευλογημένη να είσαι από τον Κύριο, θυγατέρα ˙ έδειξες περισσότερη αγαθοσύνη τελευταία απ' ό, τι πριν, μη πηγαίνοντας πίσω από νέους, είτε φτωχούς είτε πλούσιους. Και τώρα, θυγατέρα, μη φοβάσαι· θα κάνω σε σένα ό, τι πεις."  Προσοχή! Όλα αυτά έγιναν όχι κάτω από συναισθηματικές παρορμήσεις, αλλά σύμφωνα με το λόγο και την οδηγία του Θεού. Είναι ολοφάνερο ότι το Πνεύμα του Θεού τα κατεύθυνε όλα. Πώς «συμπτωματικά» βρέθηκε η Ρουθ στο χωράφι του Βοόζ! Πώς βρήκε χάρη από έναν ευσεβή Εβραίο άρχοντα, ώστε να την παντρευτεί!Αυτή η ιστορία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε έννοια. Προεικονίζει την αγάπη του Χριστού για την Εκκλησία. Η Ρουθ απεικονίζει την Εκκλησία και ο Βοόζ τον Ιησού Χριστό, που με την ενσάρκωσή Του έγινε ο πιο κοντινός μας συγγενής, ώστε να κάνει εξιλέωση των αμαρτιών μας και να μας κάνει δικούς Του, Εκκλησία Του, Νύφη Του. (Διάβ.Εβρ.2:14-17) ( Εφ. 2:11-21) Ευχαριστούμε το Θεό, που μέσω αυτής της συναρπαστικής ιστορίας, μας αναπαριστάνει την ασύλληπτη αγάπη του Χριστού προς την κάθε αμαρτωλή ψυχή. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να συγκρατώ τα δάκρυα μου, κάθε φορά που ακούω νοερά το Βοόζ  να φωνάζει τη Ρουθ και να την αποκαλεί: «Θυγατέρα μου…». Είναι σα να ακούω τον Αγαπημένο Ιησού να με καλεί προσωπικά με την ίδια γλυκύτητα. Να μου λέει λόγια παρηγοριάς και ενθάρρυνσης: «Θυγατέρα μου… μείνε εδώ. Μην πας σε άλλο χωράφι. Ό, τι χρειάζεσαι Εγώ θα σε φροντίζω».         Όταν ο Κύριος συνάντησε τη Σαμαρείτισσα, αν και γνώριζε όλο τον αμαρτωλό βίο της, βλέπουμε με τι διακριτικότητα  της φανερώνει την αγάπη Του, έτσι, που τελικά να την κερδίσει. Να την λυτρώσει. Αγαπητή ψυχή, βάλε στη θέση του Βοόζ το Χριστό  και στη θέση της Ρουθ τον εαυτό σου. Παράτησε όλα τα είδωλά σου. Αποφάσισε να ζεις με πίστη μόνο για τον Κύριο. Γίνε κι εσύ ταπεινή και υπάκουη.                                              Κύριε, Σ’ ευχαριστώ που μέσω αυτής της όμορφης κι αληθινής ιστορίας ζωντανεύεις μέσα μου το ασύλληπτο ενδιαφέρον Σου για μένα. Μου θυμίζεις ότι κι εγώ, όπως η Ρουθ, ήμουν κάποτε μια ξένη, λάτρευα τα είδωλα. Ζούσα στην αμαρτία, χωρίς Θεό και ελπίδα. Αλλά ότι τώρα, μέσω του αίματός Σου στο Σταυρό, με λυτρώνεις και με κάνεις Νύφη Σου. Ακόμα μου θυμίζεις  ότι θα ζω στην Ουράνια Βασιλεία μαζί Σου.